Tiedätkö nämä 3 asiaa D-vitamiinista?
Tiesitkö, että D-vitamiinin puutos on maailman yleisin ravitsemuksellinen puutos – sekä lapsilla, että aikuisilla? Arvioidaan, että jopa miljardilla ihmisellä on alhainen D-vitamiinitaso. Myös Suomessa D-vitamiinin saannista huolehtiminen on tärkeää. Tee lyhyt D-vitamiiniteesti, ja arvioi saatko riittävästi D-vitamiinia.
D-vitamiini on välttämätön vitamiini terveyden kannalta, ja sillä on vastustuskyvyn ylläpitämisen lisäksi monia muitakin tärkeitä tehtäviä kehossa.
1. D-vitamiini lisää muiden tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä
Ilman D-vitamiinia vain 10-15 prosenttia ruokavalion kalsiumista ja noin 60 prosenttia fosforista imeytyy elimistön käyttöön.
Kalsium on tärkeä luuston rakennusaine, joka edistää kasvua ja ylläpitoa. Kalsium on myös tärkeä kehon solujen, kuten hermosolujen ja lihassolujen, normaalille toiminnalle.
Fosfori on alkuaine, joka on välttämätön kaikelle elämälle. Sitä löytyy sekä luukudoksesta että geneettisenä materiaalina DNA:ssamme, ja se on myös tärkeä kehon energia-aineenvaihdunnalle.
Liian alhainen D-vitamiinitaso kehossa voi pidemmällä aikavälillä heikentää luukudosta.
2. Saat D-vitamiinia auringosta, mutta et talvella
Aurinko on yksi tärkeimmistä D-vitamiinin lähteistämme. Riittävän D-vitamiinimäärän saamiseksi auringonsäteiden tulee osua suoraan ihoon n.15 minuutin ajan kahdesta kolmeen kertaan viikossa keväällä ja kesällä. Tällöin kasvojen, käsien ja käsivarsien tulee olla paljaana, ja auringonvaloa tulee saada keskellä päivää.
Ihotyypillä on suuri rooli auringolle altistumisessa. Melaniini, joka on ihon ruskea pigmentti, estää D-vitamiinin muodostumista elimistössä samalla tavalla kuin vaatteet.
Talvikuukausina auringonvalon määrä Suomessa on liian vähäinen D-vitamiinin muodostumiseen. Silloin kannattaa lisätä D-vitamiinipitoisten ruokien saantia tai täydentää ruokavaliota ravintolisän avulla.
3. Vitamiinit vähenevät ruoanlaitossa
Elintarvikkeiden vitamiinipitoisuus heikkenee käsittelyn, valmistuksen ja varastoinnin myötä.
Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini, reagoivat lämmön, kylmyyden, hapen ja valon kanssa. D-vitamiinista voi itse asiassa kadota 40-50 prosenttia ruuanlaiton aikana. Sen vuoksi on haastavaa tietää, saatko vitamiineja todella tarpeeksi ruokavalion kautta.
D-vitamiinilisä turvaa riittävän saannin
D-vitamiini on välttämätön useille kehon tärkeille toiminnoille. Vaikka terveellinen ja monipuolinen ruokavalio riittää kattamaan useimpien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeet, tämä ei päde D-vitamiiniin.
Monet suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia vähäisen auringonvalon vuoksi. Siksi suurelle osalle väestöstä suositellaan päivittäistä 10 mikrog D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
Lue lisää D-vitamiinisuosituksista >
Apovit Immune Boost D-vitamiinipore sitruuna-lime sekä C- ja D-vitamiinia sisältävä inkivääripore ovat helppo tapa huolehtia päivittäisestä D-vitamiinin saannista.
Viitteet:
Nair & Maseeh. Vitamin D: The sunshine vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012; 3(2): 118–126
Pohjoismaiden ministerineuvosto 2023. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023
Ruokavirasto. https://www.ruokavirasto.fi/en/foodstuffs/healthy-diet/nutrients/vitamin-d/. Vierailtu 22.9.2023
International Agency for Research on Cancer. https://www.iarc.who.int/. Vierailtu 22.9.2023
Jakobsen & Knuthsen. Stability of vitamin D in foodstuffs during cooking. Food Chem 2014; 148:170-175