Miten voit tukea vastustuskykyä?

Miten voit tukea vastustuskykyä?

Tiesitkö, että myös D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän tukemisessa?

Elimistömme oma puolustusjärjestelmä on älykäs ja sen toimintaan vaikuttaa moni asia. Elimet, proteiinit, solut ja kudokset muodostavat immuunijärjestelmän, joka suojaa meitä. Tiesitkö, että myös D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän tukemisessa?

Iho, limakalvot ja mahahapot tekevät päivittäin suuren työn suojellakseen meitä mikrobeilta, jotka pyrkivät pääsemään kehossamme olevaan ihanteelliseen ympäristöön. Kehon nesteet, kuten kyyneleet ja sylki, tukevat antibakteeristen entsyymien toimintaasisältävät myös antibakteerisia entsyymejä, jotka vähentävät infektioriskiä.

Luontainen ja hankittu immuniteetti

Immuunijärjestelmä koostuu eri osista, ja se voidaan karkeasti jakaa luontaiseen ja hankittuun immuniteettiin. Immuunijärjestelmä toimii kehomme puolustusmuurina kaikkea vieraaksi havaitsemaansa kohtaan. Kun immuunijärjestelmä kohtaa tunkeutujan, kuten bakteerin, se käynnistää immuunivasteen taistellakseen sitä vastaan.

Luontaisen immuunijärjestelmän tehtävänä on estää ja tuhota suurin osa viruksista ja bakteereista ja hankaloittaa niiden pääsyä kehoon. Kun luontaisen immuunijärjestelmän solut tunnistavat tyypillisiä virusten tai bakteerien rakenteita, ne voivat laukaista vasteen. Tässä osassa immuunijärjestelmää ei kuitenkaan ole oppimista tai muistamista.

Hankittu immuunijärjestelmä pyrkii tunnistamaan tiettyjä viruksia ja bakteereita, jotka ovat läpäisseet luontaisen immuunijärjestelmän, ja se voi muistaa aiemmin kohtaamansa virukset ja bakteerit. Näin toimivat myös rokotteet. Kun immuunijärjestelmä kohtaa viruksen tai bakteerin toisen kerran, se aktivoi muistivasteen, joka voi estää tai tuhota kyseisen viruksen tai bakteerin.

Immuunijärjestelmä on monimutkainen. D-vitamiini sekä C-vitamiini ovat tärkeässä roolissa tukemassa kehoamme taistelemaan tunkeutujia vastaan.

D-vitamiinin rooli vastustuskyvyn tukemisessa

Olemme oppineet paljon D-vitamiinin roolista immuunijärjestelmässä viimeisten 20 vuoden aikana. Nyt tiedämme, että jotkut solut tarvitsevat D-vitamiinia toimiakseen kunnolla.

D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta, mutta määrä riippuu siitä, kuinka voimakasta UVB-säteily on ja kuinka paljon vaatteet peittävät ihoa.

D-vitamiini sekä C-vitamiini ovat tärkeässä roolissa tukemassa kehoamme taistelemaan tunkeutujia vastaan.
D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinia voi saada ruuasta ja lisäravinteista. Rasvainen kala, kalanmäti ja kalanmaksa sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Suomessa myös margariiniin, voihin ja osaan maito- ja kasvimaitotuotteista on lisätty D-vitamiinia.

On myös monia lisäravinteita, jotka sisältävät D-vitamiinia. Apovit Immune Boost tuoteperheen sitruunan ja limen makuinen D-vitamiinipore sekä C- ja D-vitamiini- ja inkivääriuutepore sopivat hyvin päivittäiseen tai kuuriluoteiseen käyttöön.

Saatko riittävästi D-vitamiinia? Testaa lyhyen kyselyn avulla oma tilanteesi >

C-vitamiini on myös tärkeä vastustuskyvylle

C-vitamiinilla on dokumentoitu ja hyvin tunnettu vaikutus immuunijärjestelmäämme. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä tukee immuunijärjestelmämme normaalia toimintaa.

C-vitamiinia löytyy erityisesti hedelmistä ja vihanneksista. Tärkeitä arkipäivän C-vitamiinin lähteitä voivat olla appelsiinimehu, sitrushedelmät, paprika ja lehtikaali.

Apovit Immune Boost C-vitamiinipore mustaherukka sisältää 1000 mg C-vitamiinia. Apovit Immune Boost C-vitamiini- ja karpalouuteporetabletti sisältää C-vitamiinin lisäksi runsaasti aitoa karpaloa.

Lähteet
Parkin & Cohen. An overview of the immune system. Lancet 2001; 357(9270):1777-89
Aranow. Vitamin D and the immune system. J Investig Med 2011; 59(6):881-886
Lappe. The role of vitamin D in human health: A paradigm shift. J Evidence-Based Complemen & Altern Med 2010; 16(1): 58-72
Carr & Maggini. Vitamin C and immune function. Nutrients 2017; 9(11):1211
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli. www.fineli.fi. Vierailtu 26.9.2023.

 

Apovit Immune Boost poretabletit

D-vitamiinipore sitruuna-lime

D-vitamiinipore sitruuna-lime

Raikas sitruunan- ja limen makuinen D-vitamiiniporetabletti, joka sisältää 25 µg D-vitamiinia.
C- ja D-vitamiini- ja inkivääriuutepore

C- ja D-vitamiini- ja inkivääriuutepore

Virkistävä inkiväärinmakuinen poretabletti, joka sisältää 1000 mg C-vitamiinia ja 10 µg D-vitamiinia.
C-vitamiinipore mustaherukka

C-vitamiinipore mustaherukka

Mustaherukan makuinen poretabletti tukee vastustuskykyä.
C-vitamiini ja karpalouutepore

C-vitamiini ja karpalouutepore

Karpalonmakuinen C-vitamiiniporetabletti, joka sisältää 1000 mg C-vitamiinia sekä runsaasti aitoa karpalouutetta.
APOVIT®
APOVIT®
APOVIT®

Lue lisää uudesta Apovit-tuoteperheestä, johon kuuluu neljä vastustuskyä tukevaa C- ja D-vitamiiniporetta. 

Lue lisää