Kipeä kurkku – virus- vai bakteeri-infektio?

Kipeä kurkku – virus- vai bakteeri-infektio?

Kurkkukipu voi olla kivulias kokemus. Oire on yleinen, mutta tiedätkö eri syyt kurkkukipuun, miten oireet eroavat toisistaan ja mitä voit tehdä kivun lievittämiseksi?

Kurkkukipu on hyvin yleistä. Kurkku voi aluksi tuntua epämukavalta ja ärtyneeltä niellessä, mutta kivusta voi tulla jatkuvampaa. Useimmiten kurkkukivusta ei tarvitse olla huolissaan, ja oireet helpottavat yleensä viikon kuluessa.

Kurkkukipu voi kuitenkin johtua eri syistä. Oireet ja keinot niiden lievittämiseen vaihtelevat syyn mukaan. Kurkkukipu voi olla flunssan ensimmäinen merkki, mutta se voi johtua myös nielurisatulehduksesta tai streptokokki-bakteerin aiheuttamasta nielutulehduksesta. Mistä tietää, johtuuko kurkkukipu virus- vai bakteeri-infektiosta?1

Mitä eri oireita kurkkukipu aiheuttaa?

Kurkkukivun oireet voivat vaihdella eri syiden mukaan. Tyypillisiä oireita voivat olla:

 • kipu, ärsytys tai karhea tunne kurkussa
 • niellessä tai puhuessa paheneva kipu
 • punoitus nielussa
 • nielemisvaikeudet
 • kipeät ja turvonneet rauhaset kaulalla tai leuan alla
 • turvonneet, punaiset nielurisat
 • lievä yskä.

On myös melko tavallista, että ääni käheytyy tai vaimenee. Oireet ovat samankaltaisia lapsilla, ja on yleistä, että myös heille nousee lämpöä ja olo voi olla tavallista vaisumpi.2

Useimmiten kurkkukipu johtuu viruksista, kuten flunssasta tai influenssasta. Monet edellä mainituista oireista voivat liittyä virusinfektioon, ja useimmiten kurkkukipu on vain yksi monista oireista kuumeen, yskän, vuotavan nenän, aivastelun, lihaskipujen ja päänsäryn lisäksi. Erityisesti yskiminen on virusinfektioiden oire.3

Nielurisatulehdusta esiintyy sekä bakteeri- että virusinfektioissa. Oireita ovat kuume, turvonneet ja punoittavat nielurisat, mahdollisesti valkoisia peitteitä ja pahanhajuinen hengitys. Kuume on yleisempää bakteeri-infektioissa, eikä siihen välttämättä liity yskää. Siksi ei ole epätavallista, että kurkku on kipeä ilman flunssan kaltaisia oireita.

Nielurisatulehdus voi tulla kenelle vain, mutta se on yleisempää lapsilla ja nuorilla etenkin syksyllä ja talvella. Oireiden syyn voi selvittää ottamalla yhteyttä lääkäriin tutkimusta varten. Kurkkukivun syy ratkaisee, miten oireita voi lievittää.4

Voiko kurkkukivun tartuttaa muihin ihmisiin?

Voit tartuttaa riippumatta siitä, johtuuko kurkkukipusi viruksesta vai bakteerista. Vaikka et välttämättä yskisi tai aivastaisi, bakteerit ja virukset tarttuvat pisaratartuntana myös puhumalla ja hengittämällä, joten pelkkä läheinen kontakti muihin voi riittää tartunnan saamiseen.5

Jos olet sairas, pysyttele etäällä muista ihmisistä ja parantele oloasi kotona.

Onko kurkkukipu tarttuvaa?
Miten kurkkukivun oireita voi lievittää?

Jos sinulla on virusinfektion, kuten flunssan tai influenssan, aiheuttamaa kurkkukipua, et tarvitse lääketieteellistä hoitoa, ja oireet katoavat useimmiten parin päivän tai viikon kuluessa.

Virusinfektion oireita voi lievittää seuraavilla tavoilla:

 • Juo runsaasti nesteitä lievittääksesi kurkun kuivumista ja ärsytystä.
 • Voit laskea kuumetta ja lievittää lievää kipua käyttämällä yleisiä itsehoitolääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Lue aina pakkauksen ja/tai pakkausselosteen esittämät varotoimet, annostus ja käyttö.
 • Saatavana on myös erilaisia imeskelytabletteja, jotka voivat auttaa lievittämään kurkkukipua. Kysy lisäohjeita lääkäriltä tai apteekista.
 • Viileiden tai pehmeiden ruokien, kuten mehujään tai keiton syöminen voi myös auttaa ehkäisemään nielemiseen liittyvää ärsytystä, ja ne voivat rauhoittaa kurkkua.

Jos sinulla on bakteeri-infektio, kuten streptokokin aiheuttama angiina, sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Lääkäri voi määrittää, tarvitsetko antibiootteja.

Jos et ole varma kipeän kurkun syystä ja oireiden lievittämisestä, ota yhteyttä lääkäriin.6

Pitäisikö kurkkukivusta olla huolissaan?

Kurkkukipu johtuu useimmiten virusinfektiosta, joten sitä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Oireet häviävät muutaman päivän kuluttua, ja runsaan veden juominen sekä itsehoitolääkkeen käyttö voivat lievittää kipua ja ärsytystä.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos:

 • kurkkukipu ja muut oireet eivät helpotu viikon kuluttua
 • kuumetta on yli 38,5 astetta ja kurkku on kipeä
 • suun avaamisesta tulee yhtäkkiä vaikeaa
 • oireesi pahenevat, esim. kipu pahenee, niska tai kurkku turpoaa jne.
 • kurkku on usein kipeä.

Jos olet huolissasi oireistasi, voit aina kääntyä lääkärin puoleen päästäksesi tarkempiin tutkimuksiin. Vaikea ja pitkäkestoinen kurkkukipu voi usein olla merkki bakteeri-infektiosta, joka saattaa vaatia lääkärinhoitoa.7

Usein kysyttyä
Miten kurkkukivusta pääsee nopeasti eroon?
Miksi kurkku on kipeä?
Mitä eroa on kurkkukivulla ja nielurisatulehduksella?
Voiko kurkku olla kipeä ilman flunssaa?