Miten päänsärkyä voi lievittää ja ehkäistä?

Miten päänsärkyä voi lievittää ja ehkäistä?

Päänsärky on normaalia, mutta kipu voi olla hyvin epämiellyttävää. Tiedätkö, miten päänsärkyä voi ehkäistä?

Kun päätä särkee, kivun lievittäminen ja tulevien päänsärkyjen ehkäiseminen on usein mielessä. Päänsäryn syyn selvittäminen kannattaa, koska päänsäryn tyyppi auttaa määrittämään oikean hoidon. Oireita voi kuitenkin ehkäistä jo ennakolta.

Tärkein ensiksi: ota selvää päänsärystä

Jos kärsit päänsärystä säännöllisesti, kannattaa pitää päänsärkypäiväkirjaa. Yritä saada yleiskuva päänsäryn ominaisuuksista, kuten esiintymistiheydestä, kivun voimakkuudesta, päänsäryn ajoittumisesta tiettyyn aikaan ja minkä lääkkeen avulla lievität kipuasi.

Kun saat hyvän yleiskuvan päänsäryn oireista, kivun lievittäminen ja ehkäiseminen helpottuu. Voit keskustella tuloksistasi lääkärisi kanssa, jotta hän voi auttaa sinua löytämään oikean diagnoosin ja kipulääkkeet, joita voit käyttää helpottamaan päänsärkyä. Kipulääkkeiden lisäksi voit kokeilla luonnollisempia keinoja päänsäryn lievittämiseen ja ehkäisemiseen.

Miten päänsärkyä voi helpottaa ja ehkäistä?

Särkylääkkeet ovat tapa lievittää kipua tässä ja nyt. Monilla esiintyy ohimenevää päänsärkyä, joka helpottaa joskus tehokkaasti ilman lääkkeitä. On siis olemassa myös ei-lääkinnällisiä keinoja oireiden lievittämiseen ja päänsäryn ehkäisemiseen.

Kun päänsärky iskee, muista levätä ja antaa itsellesi ja kehollesi aikaa toipua. Joskus pelkkä lepo on tehokas kivunlievityskeino1. Jännityspäänsärky – kireyden tai paineen tunne pään ympärillä – johtuu yleensä päivittäisistä rutiineista ja tavoista. Oletko tietoinen asennostasi, ympäristöstäsi tai näkösi kunnosta?

Monissa tapauksissa päänsärky johtuu huonosta asennosta tai meluisasta ympäristöstä, esimerkiksi hartioiden tai niskan vääristä liikeradoista tai näköongelmista, jotka rasittavat silmiä. 

Elämäntapasi voivat vaikuttaa merkittävästi kiputuntemuksiin. Terveelliset elämäntavat voivat auttaa ehkäisemään päänsärkyä. Varmista riittävä uni, noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota ja juo paljon vettä päivän aikana. Säännöllinen liikunta voi auttaa vähentämään päänsäryn ja muiden kipujen riskiä. Myös stressi aiheuttaa päänsärkyä.

Millaiset särkylääkkeet voivat auttaa lievittämään päänsärkyä?

Monista ehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta päänsäryn lievittämiseen saatetaan tarvita särkylääkkeitä. Itsehoitolääke voi lievittää kipua tehokkaasti. Tehokkaita päänsärkylääkkeitä ovat parasetamoli, ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo.2

Ensisijaisesti suositellaan parasetamolia, koska sen haittavaikutukset ovat harvinaisempia kuin ibuprofeenilla ja asetyylisalisyylihapolla. Parasetamolia voidaan käyttää sekä päänsäryn että lihaskipujen hoitoon. Jos parasetamoli ei lievitä kipua, käänny aina paikallisen apteekkihenkilökunnan tai lääkärin puoleen.

Ennen kuin otat särkylääkkeitä, lue aina pakkauksen ja/tai pakkausselosteen käyttöohjeet ja annosohjeet. Voit myös kysyä ohjeita paikallisesta apteekista.

Mitä särkylääkettä kannattaa käyttää päänsäryn lievittämiseen?
Miten päänsärkyä voi lievittää ilman särkylääkkeitä?
Miten päänsärkyä voi ehkäistä?
Miksi päätä särkee?